Helsingin Sanomat
Ilta-Sanomat
MAINOS:

Osuiko kylpyhuoneremontti kohdallesi?

Pitäisi ostaa myös uusi lamppu… Mihin hintaan meillä on varaa?

Joskus elämässä tarvitaan suuria hankintoja.

Tuntuuko siltä, että rahat eivät riitä? Ota helpon laskurin avulla selvää, millainen on taloutesi kantokyky

Toisinaan elämä yllättää, ikävästi. Menot kasautuvat ja rahaa kuluu. Laske, mihin sinulla on todella varaa ja mihin ei.

Mennään heti asiaan ja puhutaan rahasta. Häpeilemättä, arkailematta, rehellisesti. Oletko perillä siitä, mihin kulutat rahasi?

Maksuvara kertoo, millaisia yllätyksiä taloutesi kestää. Se on summa, joka jää käyttöön kuukauden kaikkien pakollisten menojen ja välttämättömyyksien – kuten asuntolainan lyhennysten, ruokaostosten, sähkölaskun, lääkkeiden ja matkalippujen maksamisen – jälkeen.

Selvitetään nyt maksuvarasi helpon laskurin avulla. Näin löydät elämäsi yhden merkittävimmistä luvuista.

Onko taloudessasi aikuisia

Tiesitkö? Yksin asuvien määrä on kasvanut koko ajan tuhansilla vuosittain.

Kymmenessä vuodessa yksin asuvien määrä on kasvanut eniten alle 30-vuotiailla ja yli 65-vuotialla. Tilastojen mukaan yksin asuvat erityisesti nuoret miehet ja iäkkäät naiset.

Tilastokeskuksen mukaan yksiasuvia oli yli 1,2 miljoonaa vuonna 2019. Tämä on lähes 45 prosenttia kaikista asuntokunnista.

Kahden hengen asuntokuntien määrä on myös hieman kasvanut, mutta sitä suurempien asuntokuntien määrä on vähentynyt. Vain vajaassa neljänneksessä asuntokunnista on enemmän kuin kaksi henkilöä. Asuntokuntien keskikoko oli 1,97 henkeä vuonna 2019.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin, niin pääset eteenpäin rahatilanteesi kartoituksessa!

€/kk

Kokoaikaisten palkansaajien ansioiden mediaani oli 3 139 euroa kuukaudessa vuonna 2019. Näin kertoo Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto.

Suurimmat ansiot olivat Uudellamaalla, 3 441 euroa. Pienimmät mediaaniansiot olivat Etelä-Savossa, 2 829 euroa. Kokonaisansiot sisältävät palkan lisäksi palkanlisät ja luontoisedut, mutta eivät kertaluontoisesti maksettavia eriä, kuten tulospalkkioita tai lomarahoja.

Informaation ja viestinnän alalla oli suurin mediaaniansio, 4 220 euroa. Pienin palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli majoitus- ja ravitsemistoiminnassa, 2 383 euroa.

Toimialojen välillä ansioiden eroihin vaikuttaa esimerkiksi palkansaajien ammattirakenne.

Majoituksen ja ravitsemuksen toimialalla valtaosa palkansaajista oli palvelu- ja myyntityöntekijöitä, joilla on tyypillisesti pienemmät palkat kuin asiantuntija- ja erityisasiantuntija-ammateissa toimivilla.

Sitten jatketaan eteenpäin taloustilanteesi kartoittamista.

Lue lisää maksuvarasta ja järkevästä kuluttamisesta

Välttämättömät elinkustannukset on tarkoitettu ruoka- ja hygieniamenoihin, vaatteisiin, vähäisiin terveydenhoitomenoihin, puhelin- ja nettilaskuihin, paikallisliikennemaksuihin, harrastus- ja vapaa-ajanmenoihin sekä muuhun arjen kulutukseen.

Takuusäätiön mukaan elinkustannusmenot henkilöä kohden kuukaudessa ovat:
Yksin asuvalle tai yksinhuoltajalle 540 €
Kummallekin puolisolle ja muille täysi-ikäisille 455 €
Ensimmäiselle ja toiselle lapselle 347 €
Kolmannelle, neljännelle jne. lapselle kullekin 324 €
17 vuotta täyttäneelle kotona asuvalle lapselle 383 €

Esimerkiksi pikkulapsiperheellä, jossa on kaksivuotias poika ja kuusivuotias tyttö, arkimenot ovat kuukaudessa pääkaupunkiseudulla yhteensä 3069 euroa, muualla Suomessa 2681 euroa. Näin kertoo Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisema kohtuullisen minimin viitebudjetti 2018.

Viitebudjetin perheen arkimenoista eniten rahaa kuluu ruokaan, 710 euroa. Toiseksi eniten rahaa menee vaatteisiin, kenkiin ja laukkuihin, 237 euroa. Perheen vuokraan menee pääkaupunkiseudulla 1128 euroa, muualla Suomessa 740 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisilla kuluu rahaa eniten asumiseen, veteen, sähköön ja polttoaineisiin. Toiseksi eniten rahaa upposi liikenteeseen, kolmanneksi eniten elintarvikkeisiin ja alkoholittomiin juomiin.

Vuonna 2019 kotitaloudet kuluttivat tavaroihin ja palveluihin suuremman osan rahoistaan kuin vielä vuonna 1980. Tuolloin suomalaisilla meni kaikista eniten rahaa elintarvikkeisiin ja alkoholittomiin juomiin.

Tilastokeskuksen luvut osoittavat, että erityisesti asumiseen liittyvät kulut ovat lisääntyneet verrattuna edellisiin vuosikymmeniin.

Pohditaanpa seuraavaksi, kuinka paljon sinun asuinkulusi ovat.

Asumiskustannusten osuus tuloista ylitti 40 prosenttia 6,2 prosentilla kotitalouksista ja 3,8 prosentilla suomalaisista vuonna 2019. Näin kertoo Tilastokeskus.

Kaikkien kotitalouksien ekvivalentti mediaanitulo oli vuonna 2019 noin 23 900 euroa, ja se oli maksettujen asumiskustannusten jälkeen 19 700 euroa.

Omistusasunnoissa asuvien ekvivalentti mediaanitulo oli 27 100 euroa, ja maksettujen asumiskustannusten jälkeen se oli noin 24 000 euroa.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa korkeimmat keskivuokrat ovat Helsingissä (21,3 euroa/m²), Espoossa (18,3 euroa/m²) ja Vantaalla (18,0 euroa/m²), kun taas matalimmat ovat Kouvolassa (10,8 euroa/m²), Raumalla (11 euroa/m²) ja Porissa (11,2 euroa/m²).

Mediaanivuokra vapaarahoitteiselle yksiölle oli Helsingin keskustassa 808 euroa, Tampereen keskustassa 580 euroa ja Oulun keskustassa 514 euroa.

Kolmion tai suuremman asunnon mediaanivuokra oli Helsingin keskustassa 1626 euroa, Tampereen keskustassa 1057 euroa ja Oulun keskustassa 916 euroa.

Laskeskellaan seuraavaksi, millainen on lainojesi ja menojesi määrä.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli vuonna 2019 asuntovelkaa keskimäärin 102 240 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta.

Eniten asuntovelkaa oli pääkaupunkiseudun asuntokunnilla, keskimäärin 148 500 euroa. Vähiten asuntovelkaa oli Pohjois- ja Itä-Suomen asuntovelallisilla, keskimäärin 81 700 euroa.

Vuonna 2019 Suomessa oli kaikkiaan 1,45 miljoonaa asuntokuntaa, joilla oli velkaa. Velallisia asuntokuntia oli siten hieman yli puolet, 53 prosenttia kaikista asuntokunnista. Velkaa niillä oli yhteensä 126,9 miljardia euroa.

Asuntokuntien veloista oli asuntovelkaa 89,6 miljardia, elinkeinotoimintaa ja tulonhankintaa varten otettua velkaa 8,9 miljardia ja muuta velkaa 28,4 miljardia euroa. Muu velka käsittää kulutukseen ja suurehkoihin hankintoihin otetut velat sekä opintovelat.

Ja sitten on viimeisen kysymyksen vuoro!

Lapsen saaminen on kallista, ja lasten elättäminen vaatii rahaa. Aluksi on ostettava paljon tarvikkeita lastenvaunuista tuttipulloon. Lapsen tarpeet muuttuvat iän karttuessa.

Lapsen kasvattamisen kulut ovat huomattavia. Lapsen ylläpito maksaa noin 200–500 euroa kuukaudessa Kuluttajatutkimuskeskuksen päivitetyn viitebudjetin mukaan.

  • Alle kouluikäinen: 217 e/kk
  • Alakoululainen: 440–465 e/kk
  • Teini-ikäinen: 494–531 e/kk

Suomessa oli 1 467 368 perhettä, joista lapsiperheitä oli yhteensä 558 302 vuoden 2019 lopussa. Tilastokeskuksen mukaan lapsiperheiden määrä on vähentynyt.

Tilastokeskus laskee, että lapsiperheiden keskimääräinen lapsiluku oli 1,84. Lapsiperheissä oli yhteensä 1 028 030 alaikäistä lasta.

Lapsiperheistä yksilapsisia oli 43 prosenttia, kaksilapsisia 39 prosenttia ja kolmilapsisia 13 prosenttia.

Tällainen on taloudellinen tilanteesi.

Oman talouden kantokyky pitää tuntea. Näiden laskujen jälkeen pystyt entistä paremmin arvioimaan esimerkiksi, millaisista lainan lyhennyksistä selviäisit ongelmitta.

Kannattaa jättää itselleen myös tarpeeksi taloudellista liikkumavaraa, jotta on mahdollista nauttia elämästään samaan aikaan, kun maksaa lainaa takaisin.

Ole hyvä ja täytä tarvittavat kentät saadaksesi tuloksen
Huono tilanne – hae apua

Taloutesi kantokyky on miinuksella. Ei pidä kuitenkaan lannistua täysin. Muista, että apua ja tukea on aina saatavilla.

Omien kuukausitulojen ja -menojen hahmottaminen on ensimmäinen askel arjessa selviämiseen. Oman talouden tasapainottaminen saattaa kuulostaa hankalalta, mutta pienilläkin teoilla ja säästökohteiden löytymisellä on merkitystä.

Jos taloustilanne on huono, uutta lainaa ei pidä hakea.

Ole rehellinen itsellesi tuloistasi ja menoistasi. Laske, missä voisit tehdä muutoksia. Velkamäärällä on suuri vaikutus siihen, millä keinolla ongelmasi voidaan ratkaista. Siksi ne kannattaa selvittää huolella. Myös esimerkiksi osamaksut ja rästilaskut ovat velkaa.

Älä arkaile pyytää apua ja tukea. Sinulla ei ole hävettävää.

Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Takuusäätiöön. https://www.takuusaatio.fi/ Verkkosivuilta löytyy paljon tietoa siitä, miten saat kantokykysi paremmalle mallille.

Huomaa, että laskurin tulos perustuu antamiisi tietoihin. Laskelma on suuntaa-antava arvio maksuvarastasi.

Ole varovainen

Taloutesi kantokyky ei kestä yllätyksiä. Varomaton rahankäyttö veisi sen äärirajoille, joten kannattaa pohtia, missä voisit säästää.

Oman taloustilanteen hahmottaminen on ensimmäinen askel kohti mielenrauhaa. Kun olet tietoinen omasta maksuvarastasi, voit alkaa tehdä tarvittaessa muutoksia omiin kulutustottumuksiisi parantaaksesi tilannettasi.

Lainan hakeminen hankintoihin ja investointeihin kannattaa aina harkita tarkasti etukäteen. Yllättäviä menoja ja tilanteita voi tulla milloin tahansa. Siksi on tärkeää varautua muuttuviin ja erilaisiin elämäntilaisiin.

Säästämistä ja sijoittamista kannattaa ehdottomasti myös harkita. On tärkeää, että suhteutat hakemasi lainan oman taloutesi kantokykyyn

Lue lisää maksuvarasta ja talouden tasapainosta. https://www.elakohtuudella.fi/

Huomaa, että laskurin tulos perustuu antamiisi tietoihin. Laskelma on suuntaa-antava arvio maksuvarastasi.

Tilanteesi on OK

Sinulla ei ole hätää, mutta kannattaa kuitenkin tuumia, mitä tekisit, jos vastaan tulisi yllättäviä menoja.

Oman taloustilanteen hahmottaminen on ensimmäinen askel kohti mielenrauhaa. Kun olet tietoinen omasta maksuvarastasi, voit alkaa tehdä tarvittaessa muutoksia omiin kulutustottumuksiisi parantaaksesi tilannettasi.

Lainan hakeminen hankintoihin ja investointeihin kannattaa aina harkita tarkasti etukäteen. Yllättäviä menoja ja tilanteita voi tulla milloin tahansa. Siksi on tärkeää varautua muuttuviin ja erilaisiin elämäntilaisiin.

Säästämistä ja sijoittamista kannattaa ehdottomasti myös harkita. On tärkeää, että suhteutat hakemasi lainan oman taloutesi kantokykyyn.

Lue lisää maksuvarasta ja talouden tasapainosta. https://www.elakohtuudella.fi/

Huomaa, että laskurin tulos perustuu antamiisi tietoihin. Laskelma on suuntaa-antava arvio maksuvarastasi.

Sinulla on hyvin maksuvaraa

Tilanne näyttää varsin hyvältä. Taloutesi kantokyky kestää, vaikka vastaan tulisi jokunen yllättäväkin meno.

Oman talouden hallinta tuo mielenrauhaa. Kun raha-asiat ovat kunnossa, jää enemmän energiaa elämästä nauttimiseen.

Taloutensa säntillisesti hoitaneelle kulutusluotto voi olla järkiratkaisu. Jos maksuvara on hyvä, voi tehdä harkittuja investointeja ja miettiä tulevaisuuttaan. Hankintojen rahoittaminen lainalla on myös yksi mahdollisuus.

Lue lisää maksuvarasta ja talouden tasapainosta. https://www.elakohtuudella.fi/

Huomaa, että laskurin tulos perustuu antamiisi tietoihin. Laskelma on suuntaa-antava arvio maksuvarastasi.

Olet onnekas

Taloutesi kantokyky on erittäin hyvällä mallilla. Yllättävätkään menot eivät aja sinua tukalaan tilanteeseen. Onnittelut.

Oman talouden hallinta tuo mielenrauhaa. Kun raha-asiat ovat kunnossa, jää enemmän energiaa elämästä nauttimiseen.

Taloutensa säntillisesti hoitaneelle kulutusluotto voi olla järkiratkaisu. Jos maksuvara on hyvä, voi tehdä harkittuja investointeja ja miettiä tulevaisuuttaan. Hankintojen rahoittaminen lainalla on myös yksi mahdollisuus.

Lue lisää maksuvarasta ja talouden tasapainosta. https://www.elakohtuudella.fi/

Huomaa, että laskurin tulos perustuu antamiisi tietoihin. Laskelma on suuntaa-antava arvio maksuvarastasi.

Oletko tyytyväinen taloustilanteeseesi?

Kyllä
Ei

Suomalaisten tyytyväisyys elämään pysytteli keskimäärin hyvin vakaana vuonna 2020, kertoo Tilastokeskus.

Tyytyväisyyttä elämään tiedustellaan vuosittain kysymällä, miten tyytyväisiä ihmiset ovat elämäänsä yleisesti ottaen asteikolla 0–10. Aikuisväestön keskiarvo oli 8,1 vuonna 2020.

Tyytyväisyys elämään vaihtelee tulojen, terveyden ja iän mukaan. Terveytensä hyväksi tai erittäin hyväksi tuntevien aikuisten tyytyväisyys elämään sai keskimäärin arvon 8,8, kun taas terveytensä huonoksi tai erittäin huonoksi tuntevien tyytyväisyys sai keskimäärin arvon 6,3.

Suurituloisimpaan viidesosaan kuuluvien aikuisten elämään tyytyväisyyden keskiarvo oli 8,5, kun taas pienituloisimmassa viidenneksessä keskiarvo oli 7,7.

Kulutusluottoja arjen hankintoihin

Kuka nyt ottaisi luottoa ja käyttäisi sen kulutukseen? Joka toinen suomalainen, kertoo YouGov-tutkimusyhtiön Santanderin toimeksiannosta tekemä selvitys.

Suomalaisten tavallisiin arjen hankintoihin hakemaa rahoitusta on useammalla kuin asuntolainaa. Suhteellisesti eniten luottoja on 35–54-vuotiailla suomalaisilla, mutta määrällisesti eniten yli 55-vuotiailla. Asuntolainoja on noin joka kolmannella suomalaisella.

Mihin kulutusluottoja käytetään? Arjen tarpeisiin, äkillisiin menoihin ja harkittuihin hankintoihin. Kulutusluotolla rahoitetaan usein auto, kodinkoneita, huonekaluja, lomamatka tai sisustusprojekteja ja remonttikustannuksia.

YouGovin selvitys paljastaa, että suomalaiset ovat kaikkein valmiimpia hankkimaan rahoitusta kodin tai mökin perusremonttiin, elektroniikkahankintoihin, lomamatkoihin sekä hammaslääkäriin tai muuhun lääkinnälliseen hoitoon.

Santanderin toimitusjohtaja Peter Sjöberg painottaa, että lainaa on viisasta hakea vain tilanteessa, jossa maksuvaraa on ja päätös perustuu vakaaseen harkintaan. Lainaa ei pidä hakea paikkaamaan palkkatuloja.

– Lainan on oltava harkittu päätös, ja haettu määrä tulee mitoittaa omaan taloustilanteeseen sopivaksi. Sellaiseksi, että sen kykenee ongelmitta maksamaan takaisin.

Omaa maksuvaraansa voi parantaa vasta sitten, kun on tietoinen siitä.

– Maksuvaran laskeminen ei tarkoita talouskuria eikä kurjuutta. Kyse on tulojen ja menojen suhteesta. Voi ottaa kupin kahvia ja istahtaa keittiönpöydän ääreen. Miettiä hetken, mitä omaan talouteen kuuluu.

Vastuullisen lainanantajan tehtävä on huolehtia siitä, että lainanottajan maksukyky on riittävä ja että hän pystyy hallitsemaan lainaan liittyvät velvollisuutensa. Lainanhakijan velanhoitokyky ja hänelle sopivan lainan määrä on siis arvioitava perusteellisesti.

Santander haluaa olla varma siitä, että asiakkaiden taloudellinen kantokyky ei ole vaakalaudalla lainaa otettaessa.

– Tahdomme ehkäistä ylivelkaantumista Suomessa.

Lue lisää maksuvarasta ja järkevästä kuluttamisesta

Puhumattomuus ja rahasta vaikeneminen ovat riskejä

Tyypillistä on, että suomalaiset eivät puhu rahasta – varsinkaan oman perheensä ulkopuolelle. Taloudesta keskusteleminen on usein tabu, vaiettu salaisuus.

– Kotitalouden sisälläkin voi olla vaikeaa puhua rahasta, varsinkin jos ilmenee yllättäviä ja äkillisiä ongelmia. Mutta jos asioista ei puhu, tilanne voi pahentua entisestään. Etenkin keski-ikäiset suomalaismiehet ovat usein vaitonaisia rahatilanteestaan, Sjöberg toteaa.

Miten saada vastahakoinen puoliso puhumaan rahasta?

– Kannattaa etsiä keskusteluyhteyttä yhteisen mielenkiinnonkohteen tai yhteiseen kotitalouteen liittyvän asian kautta. Raha-asioista puhuminen kumppanin kanssa on tärkeintä.

Juuri puhumattomuus on merkittävä riskitekijä velkakierteen synnyssä. Jos rahaongelmia piilotellaan kumppanilta, velalla paikataan velkaa ja yhtäkkiä lainaa kertyy huomattavia määriä. Sitten alkavat kasaantua maksuhäiriömerkinnät.

Kun taloustilanne on mennyt solmuun, ihminen kokee usein häpeää ja epäonnistumisen tunnetta. Ongelmien kierre kiihtyy ja syvenee, velkojen kourissa oleva lamaantuu. Myös avun hakeminen alkaa tuntua koko ajan yhä vaikeammalta.

– Ongelmat näkyvät lainahakemuksissa. 90 prosenttia meille tulleista hakemuksista hylätään.

Nuoret tarvitsevat lisää taloustaitoja

Sjöberg kannattaa lisäpanostuksia lasten ja nuorten taloustaitojen parantamiseen.

– Hyvät taloustaidot ovat osa elämänhallintaa. Jokaisen on hyvä osata säästää ja sijoittaa – ja yksinkertaisesti ymmärtää tulojensa ja menojensa suhde.

Sjöberg nostaa esille, että maksamisen digitalisointi on lisännyt rahatilanteen hahmottamisen vaikeutta. Kun juuri mitään ei enää osteta käteisellä rahalla, kulutuksen määrää verkkokaupoissa voi olla vaikea ymmärtää.

– Jos aikuiset pystyvät keskustelemaan taloudesta ja suunnittelemaan rahankäyttöään, taito siirtyy myös heidän lapsilleen. Näin he saavat kotoaan evääksi talousosaamista.

Santander Consumer Financen teettämän kyselyn mukaan jopa puolet suomalaisista ei osaa arvioida kulutusluottojen koron suuruutta. Nekin, jotka arvioivat, arvioivat enimmäkseen väärin.

Keskimäärin kulutusluottojen koroksi arvioitiin 11,28 prosenttia. Tilastojen mukaan kulutusluoton korko on keskimäärin 32,16 prosenttia – siis kolme kertaa enemmän kuin ihmisten arvio.

Ikä ja tulotaso vaikuttavat todellisen vuosikoron suuruuteen.

Keski-ikäisillä ja hyvin toimeentulevilla on huomattavasti kevyemmät korot kuin nuorilla ja keskipalkkaisilla, koska heillä on todennäköisesti paremmat valmiudet maksaa luotto takaisin ajallaan.

Esimerkiksi 2 000–2 999 euroa bruttona kuukaudessa tienaavien alle 26-vuotiaiden todellinen vuosikorko on minimissään 22 prosenttia, kun yli 49-vuotiailla se voi olla vain viisi prosenttia.

Saman tulotason keskimääräinen todellinen vuosikorko alle 26-vuotiailla on 43 prosenttia ja yli 49-vuotiailla 29 prosenttia.

Santanderin 3 vinkkiä järkevään luoton ottamiseen

  1. Pikkurahan tarpeessa kertaluoton ottaminen tulee yleensä halvemmaksi kuin luottokortilta käyttötilille rahan siirtäminen.
  2. Älä tartu ensimmäiseen tarjoukseen, vaan tutustu luottotarjontaan. Vertaile luottojen kustannuksia, todellisia vuosikorkoja, laina-aikoja ja ehtoja. Kiinteä hinta on riskitön.
  3. Vastuullinen luotonantaja on turvallinen valinta. Epäile, jos sinun ei tarvitse luottoa hakiessasi vahvistaa tulotietoja.

Lue lisää maksuvarasta ja järkevästä kuluttamisesta https://www.elakohtuudella.fi/