Mainos: DNA

Tunne, äly ja tulevaisuus

Teknologiatrendit 2025

Vuosi 2025 siintää edessämme kuin digitaalisten innovaatioiden aarreaitta, jonka oven saamme avata aivan pian. Mitä oven takaa paljastuu?

Elämme jännittäviä aikoja.

Tulevan vuoden aikana tulemme todennäköisesti näkemään muun muassa entistä kokonaisvaltaisempia tekoälyjärjestelmiä, tunneälykkään tekoälyn sekä väsymättömiä robotteja, jotka työskentelevät ihmisen kanssa samankaltaisissa, aiempaa vaativammissa tehtävissä.

Kyberturvallisuus ja niin sanottu kyberresilienssi tulevat koskettamaan entistä laajempaa kenttää, ja tekoäly puolestaan paikkaamaan kyberturvallisuuden osaajapulaa. Teknologia tulee antamaan valmiuksia myös suitsia deepfake-teknologioiden väärinkäyttöä entistä tehokkaammin.

Kehitys ja muutokset teknologiassa tulevat tarkoittamaan väistämättä muutoksia myös työelämässä. Millaisia? Lue eteenpäin!

Osa 1: Verkot ja teknologia

Kansallinen turvallisuus on viime aikoina herättänyt huolta myös meillä Suomessa. Maailmanpoliittinen tilanne on ollut epävakaa ja sotaisa. Liian synkäksi ei pidä heittäytyä, mutta varautuminen on viisasta.

Voikin ennustaa, että yksi vuoden 2025 teknologiatrendeistä on sekä siviili- että maanpuolustuskäyttöön soveltuvien, niin sanottujen kaksoiskäyttöteknologioiden yleistyminen.

Perinteisiä esimerkkejä tällaisesta teknologiasta ovat vaikkapa GPS-paikannus ja lennokit.

Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato on perustanut hankkeen, jonka tarkoitus on kiihdyttää kaksikäyttöteknologioiden kehitystä tarjoamalla jäsenmaiden yksityisen sektorin yrityksille resursseja, verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia.

Siviilimarkkinoille ominaisen innovoinnin sekä suunnittelu- ja prototyyppivaiheen välisen nopeuden arvioidaan vauhdittavan kehitystyötä jopa vuosia.

Kädenojennuksia ja yhteistyösopimuksia tullaan näkemään myös digialan yritysten ja valtiollisten toimijoiden välillä niin sanotun GovTechin eli valtiollisten teknologioiden, kuten digitaalisen identiteetin lompakon, vaatiessa kehitystä.

Aiemmin tänä keväänä EU:n parlamentti ja neuvosto hyväksyivät uudistetun eIDAS-asetuksen, jossa säädetään henkilöiden tunnistamisesta valtioiden rajat ylittävässä asioinnissa sekä sähköisen asioinnin luottamuspalveluista.

Jatkossa on odotettavissa, että asetuksessa säädetään myös eurooppalaisen digitaalisen identiteetin lompakoista, mikä edustaa julkisen sektorin digitalisaatiota eli GovTechia parhaimmillaan.

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta

Tekoäly on jo nyt osa arkeamme ja auttaa muun muassa tiivistämään valtavia tietomassoja, kääntämään tekstejä, tuottamaan kuvia tai tukemaan asiakaspalvelijaa reaaliajassa.

Mutta mitä onkaan vielä tulossa?

”Emme missään tapauksessa vielä nyt hahmota tulevan muutoksen laajuutta”, sanoo DNA:n yritysliiketoiminnan johtaja Anna-Mari Ylihurula.

Hän muistuttaa, että tekoälyn käyttöön liittyy eettisiä, taloudellisia ja regulatiivisia kysymyksiä, mutta vähintään yhtä paljon se tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia ja tehostamisen paikkoja.

Vauhdikkaimmin kehittyvät usein yritykset, jotka testaavat uusia tekoälyratkaisuja ensin pienessä mittakaavassa, analysoivat kokeilun tulokset ja päättävät sitten niiden jatkokehityksestä tai hylkäämisestä.

Tämä vaatii koko organisaatiolta uteliasta, aktiivista ja itseohjautuvaa otetta.

Nopeat kokeilut ovat usein kohtuuhintaisia ja kannattavia. Oppimisen tulokset kannattaa aina jakaa, riippumatta siitä, olivatko ne onnistumisia vai epäonnistumisia.

”Epäonnistunutkin kokeilu on arvokas tulos ja oppia jatkoon.”

Kuinka DNA hyödyntää tekoälytyökaluja omassa tekemisessään? Lue koko artikkeli DNA:n Teknologiatrendit 2025 -raportista!

Totta vai tarua?
Tekoäly alkaa pian suorittaa itsenäisiä ostoksia verkkokaupoissa

Totta

Esimerkiksi tällä hetkellä varaston logistiikkaa valvova järjestelmä voi pian kehittyä niin, että puutteita havaitessaan se paikkaa niitä itsenäisesti tekemällä ostoksia verkkokaupoissa.

Nämä koneasiakkaat koulutetaan myös hinta- ja laatutietoisiksi, eli jotain tarvitessaan ne eivät mene ensimmäisenä Temun sivuille.

On kuitenkin muistettava, että mitä enemmän tekoälylle annetaan autonomista vastuuta, sen kokonaisvaltaisempaa täytyy olla niille vastuun luovuttavien ihmisten ymmärrys AI-ratkaisujen syvemmistä rakenteista.

Tekoälyn kehittyessä kehittyy myös niitä ympäröivä fyysinen olemus. Humanoidirobottien markkinoille ennustetaankin tulevaisuudessa valtavaa kasvua.

Robotteihin kohdistuu suurta kiinnostusta varsinkin terveydenhoitoalalla. Tekoäly kirittää diagnostiikkaa, hoidon suunnittelua, lääketutkimusta ja potilasseurantaa. Edelleen tarvitaan kuitenkin myös ihmisen valvovaa silmää sekä inhimillistä työpanosta.

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä

Valtionhallinto näkee tekoälyyn liittyvän kehityksen olennaisena osana digitalisaatiota ja toivoo sen tarjoavan ratkaisuja alan kasvaviin haasteisiin.

DigiFinlandin Jarmo Pulkkinen toimi koordinaattorina sosiaali- ja terveysministeriön johtamassa SOTE-tekoälyn ekosysteemissä.

”Verkosto kerää yhteen julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoita, joita on mukana jo yli 150 eri tahoa hyvinvointialueista yrityksiin ja oppilaitoksiin”, kertoo Pulkkinen.

Tavoitteena on edistää sellaisten tekoälysovellusten syntyä, jotka tuovat konkreettisia hyötyjä niin terveydenhuollon ammattilaisille kuin asiakkaillekin.

Moni sovellus on jo käytössä. Tekoälyä hyödynnetään esimerkiksi kotihoidon reittioptimoinnissa, ja lääkärikäyntien kirjaamisessa avustava, puhetta tunnistava tekoäly on jo niin pitkällä, että se tullee pian laajempaan käyttöön.

Suomi voisi todennäköisesti kehittää kilpailukykyisiä terveydenhuollon tekoälysovelluksia myös vientimarkkinoille.

”Meillä on todella hyvä tilanne: asenne kohdallaan, terveydenhuollon digitalisaatio pitkällä, laitteet toimivat ja asiantuntijat toisiinsa yhteydessä yli organisaatiorajojen.”

Mitkä ovat suurimpia esteitä tekoälyinnovaatioiden edistyksessä hyvinvointialueilla? Lue koko artikkeli DNA:n Teknologiatrendit 2025 -raportista!

Tekoäly voi kuitenkin sekin muuttua hyvin inhimillisen oloiseksi. Ennustammekin, että pian tulemme näkemään entistä enemmän tunneälykkään tekoälyn hyödyntämistä esimerkiksi yrityksissä, joille on tärkeää optimoida asiakaskohtaamisia sekä parantaa yrityksen sisäisiä prosesseja.

Osa 2: Tietoturva ja kyberresilienssi

Kyberturvallisuus ja kyberresilienssi ovat jatkuvassa muutostilassa, mutta tietoturva-ala kärsii edelleen asiantuntijapulasta: maailmanlaajuisesti kyberturvallisuuden toimialalla on yli neljän miljoonan osaajan vaje. Apu voi löytyä generatiivisen tekoälyn ja koneoppimisen vahvistamista teknologioista.

Kyberresilienssi tarkoittaa kykyä reagoida ja toimia silloin, kun vahinko on jo tapahtunut.

Onkin arvioitu, että noin puolet junioritason tietoturvatyöstä tullaan siirtämään tekoälylle vuoteen 2028 mennessä. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös uusien työpaikkojen syntymistä, sillä yritykset tulevat tarvitsemaan entistä enemmän generatiiviseen tekoälyyn ja koneoppimiseen erikoistuneita asiantuntijoita.

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa”

Niin suojautumisessa kuin hyökkäyksissä käytettävät teknologiat kehittyvät niin suurella nopeudella, että uusinkin tieto saattaa vanhentua vauhdilla.

”Tällä hetkellä erityisen huolestuttavia ovat tilanteet, joissa yhden palveluntarjoajan haavoittuvuus voi pahimmillaan vaikuttaa laajasti jopa yhteiskunnan toimijoihin”, valottaa kyberturvakentän tilannetta Turun ammattikorkeakoulun kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää.

Puhutaan ekosysteemitason uhasta, mikä viittaa laajempaan, kokonaisvaltaiseen vaikutukseen, joka kohdistuu koko digitaaliseen infrastruktuuriin ja eri toimijoiden verkostoihin – aina terveydestä ja turvallisuudesta sähköverkkoon ja puhtaaseen veteen asti.

”Hyökkääjille riittää yksi onnistuminen, mutta puolustuksen täytyy onnistua joka kerta.”

NIS2-direktiivi asettaakin toimijoille uuden minimitason kyberturvallisuusriskien vastuuseen alihankkijoita myöten ja lisää raportointivelvoitteita.

Lisäksi yritysten täytyy kehittää perustason kyberhygieniakäytäntöjä ja panostaa kyberturvallisuuskoulutukseen.

”Voimme tehdä erilaisia suojautumis-, varautumis- ja jatkuvuussuunnitelmia, mutta ne voivat hapertua käsiin ilman säännöllistä harjoittelua ja testaamista. Tietoturvan tärkein resurssi on ihmiset.”

Mitä Satopää pitää erityisen tärkeänä tulevaisuuden kyberammattilaisten kouluttamisessa? Lue koko artikkeli DNA:n Teknologiatrendit 2025 -raportista!

Myös käytännössä toimivat sovellukset tulevat turvaamaan meitä entistä paremmin. Arvioiden mukaan tekoäly voikin tiputtaa inhimillisistä erheistä johtuvien tietoturvamurtojen määrän lähes puoleen nykyisestä.

Tietoturvaan liittyvien rikosten lisäksi suuri ongelma nykyään ovat edelleen kehittyvät deepfake-teknologiat, joiden avulla tehtaillaan esimerkiksi valemainoksia tai poliittisesti arveluttavia videoleikkeitä.

On kuitenkin ennustettavissa, että pian tällaiset huijaukset tulevat entistä enemmän osaksi myös tavallisen tietotyöläisen arkea.

Monet yritykset kehittävät parhaillaan uusia sovelluksia ja alustoja, joiden avulla deepfake-huijaukset on helpompi tunnistaa.

Yksi tulevista teknologiatrendeistä onkin ehdottomasti vilpillisesti luodun mediasisällön tunnistamiseen käytetyt sovellukset ja muut ratkaisut.

Tunnetko nämä termit?

Deepfake-teknologia

Tekoälyä hyödyntävä tekniikka, jolla luodaan erittäin realistisia, mutta väärennettyjä kuvia, videoita tai ääniä.

Kyberresilienssi

Organisaation kyky ennakoida kyberuhkia sekä tarvittaessa palautua kyberhyökkäyksistä varmistaen toiminnan tietoturvallisen jatkuvuuden.

Kaksoiskäyttöteknologia

Teknologia, joka on suunniteltu tai jota voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

NIS2

Euroopan unionin uusi verkko- ja tietoturvadirektiivi, joka pyrkii vahvistamaan kriittisten toimialojen ja keskeisten palveluiden kykyä sietää häiriöitä ja valmistautua kyberuhkiin.

Osa 3: Työelämän muutos

Yrityksiltä odotetaan tulevaisuudessa entistä yksityiskohtaisempaa kestävän kehityksen raportointia.

CSRD eli yritysten kestävyysraportointia koskeva uusi EU-direktiivi astui voimaan vuoden 2024 alussa ja laajenee kattamaan useita yrityksiä vuosien 2025 ja 2026 aikana.

Ensimmäiset suomalaiset yritykset joutuvat toimittamaan kestävyysraportteja jo vuoden 2025 tilinpäätöksen yhteydessä. Direktiivi auttaa yrityksiä tarkastelemaan vaikutustaan ympäristötekijöihin ja tunnistamaan mahdollisia uusia reittejä vastuullisempaan ja kestävämpään liiketoimintaan.

Totta vai tarua?
Koko Euroopan laajuinen digitaalinen euro korvaa käteisen rahan.

Totta / tarua

Näin voi pian olla, mikäli Euroopan keskuspankin ajama hanke edistyy toivotulla tavalla. Euroalueella ei toistaiseksi ole ollut eurooppalaista, kaikki maat yhtenäisesti kattavaa digitaalista maksuvaihtoehtoa. Sähköisen maksamisen ei haluta jäävän vain ulkopuolisten palveluntarjoajien varaan.

Digitaalinen euro olisi keskuspankin takaama, eurooppalainen sähköinen maksutapa, joka hyväksyttäisiin ja olisi käytettävissä kaikissa euroalueen maissa.

Saatat miettiä, eikö tälläkin hetkellä pankissa oleva rahasi ole tavallaan digitaalisia euroja. Liikepankeissa tileillä olevien talletusten ja lainojen taustalla on kuitenkin aina yksityinen sektori. Raha, jota tällä hetkellä käytämme kortti- ja verkkomaksuissa ei siis nykyisin ole keskuspankkirahaa.

Digitalisoituneessa työelämässä eri työnkuvien vaatima asiantuntijuus kasvaa ja sirpaloituu jatkuvasti.

Kun tekoäly, robotiikka ja digitalisaation mahdollistama prosessien automaatio ottavat entistä keskeisempiä rooleja vakiintuneiden rutiinien suorittajina, on entistä tärkeämpää kultivoida oppimisen kulttuuria.

Yksi lähitulevaisuuden keskeisimmistä työelämän trendeistä tuleekin olemaan organisaatioiden kyky johtaa työntekijöiden oppimista ja rakentaa yrityksen strategisia tavoitteita tukeva oppimisen infrastruktuuri.

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Yritykset joutuvat teknologisten muutosten myllerryksessä kovaan paikkaan: strategia vaatii päivitystä ja uutta opittavaa riittää. Organisaatiokonsultti ja tietokirjailija Karoliina Jarenko tietää, että jatkuva uudistuminen vaatii organisaatioilta paljon.

”Seuraava vuosikymmen ei tule olemaan helppoa suvantoa. Se on täynnä vaikeita päätöksiä ja todella nopeaa muutoskykyä vaativaa todellisuutta”, hän sanoo.

Enää ei puhuta osaamisen kehittämisestä perinteisen HR-vetoisesti, vaan itseohjautuvasta oppimiskulttuurista, jossa vapaus ja vastuu oppimisesta annetaan tiimeille ja yksilöille.

Ne saavat määritellä itse, millaisia kyvykkyyksiä tarvitsevat päästäkseen asetettuihin tavoitteisiin.

”Jos työntekijän identiteetti on kiinni vanhoissa tekemisen tavoissa ja työkaluissa, suljemme itsemme ulos tulevaisuudesta”, Jarenko varoittaa.

Hänen mukaansa nyt onkin oikea hetki uudistaa organisaatiota ja kouluttaa ihmiset uuden strategian mukaisiin toimintatapoihin.

”Tulevaisuudessa menestyvät ne organisaatiot, jotka kykenevät sopeutumaan nopeasti ja luomaan kulttuurin, jossa oppiminen on jatkuvaa ja strategista”, Jarenko päättää.

Mitä tekoälyn kehitys tarkoittaa oppimiselle? Lue koko artikkeli DNA:n Teknologiatrendit 2025 -raportista!

Todennäköisesti myös maksamisen ratkaisut tulevat muuttumaan rahaliikenteen edelleen digitalisoituessa.

Sähköiset lompakot ja virtuaaliset kortit yleistyvät kaikkialla Euroopassa. Samalla digitaalisen valuutan tietoturva sekä ratkaisujen yhtenäisyys puhuttavat. Euroopan keskuspankki onkin esittänyt yhtenä ratkaisuna tähän esimerkiksi digitaalisen euron lanseerausta.

Digitaalinen euro on hankkeena vielä alkutekijöissään, mutta sen sijaan huippusuosituksi kasvanut tililtä tilille -maksaminen kehittyy ja se tulee pian tarjoamaan aivan uusia tapoja siirtää rahaa, jakaa kuluja sekä luoda räätälöityjä maksupohjia ja e-laskuja. Myös kertaluontoisiin maksuihin räätälöidyt virtuaalikortit tulevat yleistymään ja tekemään esimerkiksi yksittäisten yritysmenojen maksamisesta entistä vaivattomampaa ja turvallisempaa.

Teknologiatrendit 2025 -raportti

  • DNA keräsi yhteen muhkean listan vuoden 2025 teknologiatrendejä. Trendit on koostettu keskusteluista eri alojen asiantuntijoiden kanssa, sekä laajasta kattauksesta kotimaisia ja kansainvälisiä tapahtumia, ilmiöitä ja vedenjakajahetkiä.
  • Raportin visuaalisuudessa on hyödynnetty tekoälyä.
  • Lue koko raportti tästä: DNA:n Teknologiatrendit 2025